architecture

【中華日報】2018-11-13

記者陳佳伶╱新營報導

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心新建工程,十三日在新營基地進行奠基典禮,國家圖書館館長曾淑賢說,該建築設計以「小鎮大圖」設計理念,建構創新圖書館空間和服務,期許這座鑽石級綠建築,成為具特色全台首座循環圖書館,預定一百一十年底啟用營運。

這場奠基典禮包括教育部次長林騰蛟、國家圖書館館長曾淑賢、立委葉宜津、陳亭妃、黃偉哲、議長賴美惠、議員蔡育輝、賴惠員、市府文化局長葉澤山以及在地里長、地方民眾等多人出席。

林騰蛟說,國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心落腳台南,市府無償撥用位新營區的五點七一公頃文高十一用地,將投入四十二點八億元經費。圖書館是重要的文化建設,將來完成後,能提升文化、閱讀風氣。

曾淑賢表示,國圖南館暨國家聯合典藏中心新建工程,建築團隊以「小鎮大圖」的設計理念,建構創新圖書館空間與服務,引進大數據分析及人工智慧科技,讓圖書館成為創造知識生活的場域,期許這座鑽石級的綠建築,可成為創新和環境永續特色的全台首座循環圖書館,提供民眾全新使用經驗,相關工程預定一百一十年底啟用營運。

她說,國圖南館暨國家聯合典藏中心完工後,將有圖書資訊發展基地、圖書館服務創新育成中心、圖書館文獻保存及修復實驗中心、本土兒童及青少年文學史料中心等服務功能。

國家聯合典藏中心並設置自動典藏庫、聯合典藏館及數位資源保存中心,將會建置全國規模最大的自動化倉儲系統及倉儲書架,運用典藏空間、提升服務效能,針對具有保存價值的數位資源予以徵集,豐富雲嘉南地區圖書資源,能與國際接軌。

 

媒體連結

【台灣新生報】2018-11-14

記者李嘉祥╱台南報導

座落於臺南市新營區的「國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心」昨天舉行新建工程奠基典禮,教育部次長林騰蛟、國家圖書館長曾淑賢、南市文化局長葉澤山、議長賴美惠及立委黃偉哲、陳亭妃、葉宜津等中央地方民代與新營區長魏文貴等各區長聯合動土,見證「卓越國圖·智慧台灣」願景;另即日起也將在新營文化中心展出國圖南館建築模型與圖件,讓民眾能更瞭解新館建設藍圖及宣揚國家重大建設。

林騰蛟感謝行政院長賴清德在市長任內允諾無償撥用新營五點七一公頃土地讓南分館計畫順利推動,奠基典禮代表分館工程由規劃邁入具體建設階段;曾淑賢表示,南分館融入減碳設計,不僅打造全台首座循環圖書館,也希望以鑽石級綠建築引領台灣知識發展進步新潮流,吸引亞洲各公共圖書館來學習。

葉澤山說明總經費四十二億八千餘萬元的國圖南分館暨國家聯合典藏中心以「小鎮大圖」理念設計,預定一百一十年完工,期盼為南部注入嶄新知識研究能量,也為大新營地區帶來繁榮。

南分館完工後提供圖書資訊專業發展基地、圖書館服務創新育成中心、圖書文獻保存及修復實驗中心、本土兒童及青少年文學史料中心等四項服務功能;典藏中心有自動典藏庫、聯合典藏館及數位資源保存中心,建置全國規模最大的自動化倉儲系統及倉儲書架,除豐富雲嘉南地區圖書資源,滿足中南部縣市圖書資訊需求,更能促使南部學術研究與國際趨勢接軌。

 

媒體連結

【太平洋日報】2018-11-13

記者杜龍一╱南市報導

「國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心」新建工程奠基典禮昨天舉行,教育部次長林騰蛟,國家圖書館曾淑賢館長,台南市政府相關局處長、各級民代、貴賓及媒體記者與會,共同見證「卓越國圖・智慧台灣」願景逐步成就,可望110年底完工啟用。

為讓民眾共同描繪新館的建設藍圖,及宣揚國家重大公共建設,即日起至12月2日在新營文化中心1樓大廳展出「國圖南館」建築模型及相關圖件。

教育部林次長致詞中特別感謝行政院賴院長在台南市長任內,台南市政府團隊的全力支持,不僅提供新營區5.71公頃土地,並承諾無償撥用,讓計畫得以順利進展,也讓國家重要建設能夠落腳在台南市新營區;這次奠基典禮的舉辦,代表國家圖書館南部分館及國家聯合典藏中心的新建工程,已經由規劃邁入建設的階段。

國圖曾館長指出,國家圖書館南部分館暨聯合典藏中心,建築的理念與節能減碳的設計,頗獲好評,是一個小鎮大圖的設計理念,而這項工程同時也關心環境的節能永續,希望打造全台首座的循環圖書館,並且在台南新營建立鑽石級的綠建築,希望為台南市打造一個引領台灣知識發展進步的一個全新潮流,吸引亞洲其他公共圖書館都來學習。

台南市政府文化局葉局長指出,奠基典禮代表兩重意義,一是確定這項新興建物土地所在,二是表達對於這塊土地及神明的尊重,期許未來動工後,一切平安順利。

總經費42億8,208萬元的「國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心」完工後,將包含圖書資訊專業發展基地、圖書館服務創新育成中心、圖書文獻保存及修復實驗中心,以及本土兒童及青少年文學史料中心等4項服務功能;「國家聯合典藏中心」則包含設置自動典藏庫、聯合典藏館及數位資源保存中心,將會建置全國規模最大的自動化倉儲系統及倉儲書架,有效運用典藏空間提升服務效能,並徵集具有保存價值的數位資源,不僅能豐富雲嘉南地區的圖書資源,滿足中南部縣市國人的圖書資訊需求,更能促使台灣南部民眾的學術研究與國際趨勢接軌。

 

媒體連結

【大紀元時報】2018-11-13

記者張原彰╱台南報導

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心13日舉行奠基典禮,教育部次長林騰蛟表示,完工後將包含:圖書資訊專業發展基地、圖書館服務創新育成中心等服務功能,預計2021年完工。

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心落腳於台南新營文高,用地5.71公頃。教育部表示,國家重要建設能夠落腳在台南市新營區,工程已經由規劃邁入建設的階段。

教育部表示,完工後將包含圖書資訊專業發展基地、圖書館服務創新育成中心、圖書文獻保存及修復實驗中心,以及本土兒童及青少年文學史料中心等4項服務功能。

教育部表示,「國家聯合典藏中心」則包含設置自動典藏庫、聯合典藏館及數位資源保存中心,將會建置全國規模最大的自動化倉儲系統及倉儲書架,有效運用典藏空間提升服務效能,並徵集具有保存價值的數位資源,能豐富雲嘉南地區的圖書資源。

教育部表示,98年起推動兩期的公共建設計畫:「閱讀植根與空間改造計畫」、「建置區域資源中心」。共會挹注超過20億元新台幣,在北、中、南、東4區各設置1個區域資源中心及2個分區資源中心,讓全國12個公共圖書資源中心的館藏可資源共享,互通有無。

教育部表示,另外,這十年間共計補助各地公共圖書館進行環境改善案236館,設備強化案計544館,有效改善公共圖書館環境品質。

 

媒體連結

【中央社】2018-11-13

記者楊思瑞╱台南13日電

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心新建工程今天在台南新營基地進行奠基儀式,預定以鑽石級綠建築規格打造全台首座循環圖書館,在民國110年底與南台灣民眾見面。

教育部次長林騰蛟致詞時表示,國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心落腳台南,由台南市政府無償撥用位於新營區的5.71公頃市有地,預定投入新台幣42.8億元預算。完工後對提升台南市的教育文化有幫助,未來也希望結合附近學校及民眾,善用這座圖書館的資源。

國家圖書館館長曾淑賢致詞時表示,行政院要求此工程要在110年底前完工,目前一切順利推行中。建築師團隊是以「小鎮大圖」的設計理念,建構圖書館空間與服務。並透過引進大數據分析及人工智慧科技,讓圖書館成為創造知識生活的場域。

曾淑賢表示,未來民眾可沿著圖書館生活大街,經過戶外書屋、圖書博物館、典藏中心、小鎮戲院等設施。也期許這座鑽石級的綠建築可成為兼具創新及環境永續特色的全台首座循環圖書館,成為其他圖書館的學習標的。

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心完工後,將包含圖書資訊發展基地、圖書館服務創新育成中心、圖書館文獻保存及修復實驗中心、及本土兒童及青少年文學史料中心等4項服務功能。國家聯合典藏中心並設置自動典藏庫、聯合典藏館及數位資源保存中心,將建置全國規模最大的自動化倉儲系統及倉儲書架,有效運用典藏空間、提升服務效能。

 

新聞連結

【自由時報】2018-11-13

記者王涵平╱台南報導

地方期盼已久的國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心,今舉行奠基典禮,國圖館長曾淑賢表示,預計2021年完工。

國圖南部分館暨國家聯合典藏中心位於新營文高11用地面積5.71公頃,緊臨新營體育場等文教設施學校,今日奠基典禮有教育部、市府、公所與民代等各界人士與會。

國家圖書館長曾淑賢表示,設計團隊以「小鎮大圖」的理念,以基地南北為軸線,民眾穿越時即可感知學習,透過引進大數據分析及AI人工智慧科技,讓圖書館成為創造知識生活的場域,館內沿著生活大街,可經過户外書屋、圖書博物館、典藏中心、書咖啡、小鎮戲院等,兼具創新與環境永續特色的全台首座循環圖書館。

她說,新建工程每個月盯進度,在市府大力協助下,推動相當順利,未來包含圖書資訊專業發展基地、圖書館創新育成中心、圖書文獻保存及修復實驗中心,及本土兒童及青少年文學史料中心等4項服務功能。

 

新聞連結

 

擷取 20

 

Bio-architecture Formosana take first place with interactive learning hub

Last year, a ''Southern Branch Of The National Central Library And National Repository Library, Taiwan'' competition was launched to find designs for the Southern Branch of the National Central Library in Tainan, together with a book museum and a repository to preserve valuable digital academic materials. The competition brief called for a fresh vision to further the country’s international reach in the era of the knowledge economy. Now, BAF have been announced as the contest winners, with their proposal for an open and transparent learning environment that follows the contemporary definition of the library as an interactive hub rather than a formal space.

BAF based their concept on the idea of a town, where the main elements are linked together to create a community. The main lobby, also known as the “salon”, is an interactive flexible space for learning and events which redefines the traditional library reading room. A solar canopy providing shade and harnessing energy will be used for semi-outdoor events, where visitors can overlook the lush landscape. In order to create a lanscaped public realm central to the idea of a well-designed town, almost 90% of trees on site will be preserved, with others added to areas lacking vegetation.

The design created further links by bringing the museum into the main library. The curatorial theme of the exhibition is based around the ‘Life of a book’, beginning in the public main area with the Book-bot (ASRS- automated storage and retrieval system). The visitor will then enter the museum quarter, taking a look behind-the-scenes into activities such as book restoration, preservation and digitalisation.

The National Central Library is expected to open to the public in 2023.

Lucy Nordberg
TenderStream Head of Research

This competition was first published on 11.07.2018 by TenderStream here

Start your free trial here or email our team directly at Email住址會使用灌水程式保護機制。你需要啟動Javascript才能觀看它

 

Tenderstream 網站連結

擷取 5

 

The primary reason for establishing a “Southern Branch” of Taiwan’s National Central Library And National Repository Library was logical: the main National Central Library was running out of space to store an increasingly large quantity of physical and digital items. One might have assumed this could have all been accomplished by building a large warehouse-type storage facility. Nothing of the kind happened here. The site of the competition announced by the competition organizers for the design of a new building was in a small city of 80,000 in southern Taiwan.

The process chosen for design selection was one which has increasingly been used in Taiwan since 2013—a call for firms to submit tenders, with only Taiwan-based firms allowed to do so. This does not mean that international firms were excluded, as almost all of the competitions staged under this system included international firms as collaborators with the local firm. Here is was no different, as the winner of the competition, Bio-architecture Formosana teamed up with the Italian/U.S. firm, Carlo Ratti Associati. Nine tendering firms participated in the competition, five of which received recognition and a stipend for their ranking.

The competition announcement was clear that this was not to be a simple storage facility, but an important research facility:

“For the innovation of service facilities, enhancement of quality service and reinforcement of national competitiveness, “Southern Branch of the National Central Library and National Repository Library” will locate at Xinying District, Tainan, and is anticipated to be the largest, most resource abundant national library in southern Taiwan. Further, a digital preservation center will be established in a National Repository Library, thus the National Repository Library will serve as the pioneer library in providing preservation service for valuable academic digital materials in Taiwan. “Southern Branch of the National Central Library and National Repository Library” aims to establish a national-standard library and a repository library, via international perspective with a fresh vision, in order to enhance the competitive ability of Taiwan in this era of a knowledge economy.”

The competition evaluation committee was made up of eight jurors, two of which were non-Taiwanese:

  • Felix Claus, Claus en Kaan Architecten
  • Hermann Kossmann, Kossmann DeJong Exhibition

Both were from the Netherlands, and it was interesting that Kossman, an exhibit designer with an international reputation was included on the evaluation committee.

There were obviously two main components to the design: one was the repository section for storage, the other a functioning library for the public. How this was solved site-wise turned out to be one of the major factors in the final selection of the winning design.

 

擷取 21

擷取 22

 

擷取 23

擷取 24

擷取 25

 

Competions網站連結

 

 

 

 

台灣建築雜誌 vol.277 October, 2018

S 15007749

建築師雜誌 No.526 2018/10

S 15007750

 

國家圖書館為加強服務南部民眾,並解決全國公共圖書館典藏空間不足之問題,亟力推動「國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心」之公共建設計畫,業已經行政院核定在案。本計畫除可將國家圖書館服務延伸至南部外,並藉由國家聯合典藏中心的設立,可強化送存機制及執行分散典藏之政策,收藏向來被忽略的數位物件資源。未來本計畫將成為南部地區規模最大、資訊最豐之國家級圖書館,期望以前瞻的規劃視野,打造出符合國際潮流之公共建築,並提升臺灣在知識經濟時代的競爭力。

國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心定址於新營市都市計畫文高11用地,面積約5.7公頃,位屬臺南巿新營區長榮路、金華路間,距國道1號新營交流道及新營火車站各約3公里,交通便捷。本建設將斥資24億9,900萬元打造,在南部民眾、全國圖書館界及建築界殷切地期盼下,競圖結果已於8月30日出爐,由「九典聯合建築師事務所」與「美國麻省理工學院可感城市實驗室主持人Carlo Ratti」合作之團隊,以「小鎮大圖」的理念獲得全數委員青睞,榮獲首獎。

此次競圖評選委員會由國內外建築及圖書資訊領域共11位專家學者所組成,包括兩位知名荷蘭建築師Felix Claus及Herman Kossmann、國家圖書館館長曾淑賢、國家圖書館副館長吳英美、國發會副主委曾旭正、宗邁建築師事務所主持人陳邁、國立成功大學建築系榮譽教授徐明福、國立成功大學規劃設計學院副院長姚昭智、東海建築系教授陳格理、國立台灣師範大學圖書資訊學研究所教授陳昭珍、前國立政治大學圖書資訊與檔案學研究所教授楊美華等。委員除關心國家圖書館後續營運管理、典藏空間等實際需要外,亦關心此建築設計是否符合在地民眾使用、有效考量防洪防震及節能減碳等功能需求,並期盼本建設能在民國110年順利啟用,為南臺灣民眾創造新的城市閱讀及休閒空間。

本計畫競圖5家優勝廠商之建築模型及相關圖件成果展,於9月4日至11日在新營文化中心演藝廳展出,接著於9月14日至21日在國家圖書館展出,讓民眾有機會共同見證歷史性的一刻及欣賞所有的優秀建築團隊作品。另於9月14日下午2時30分將於國家圖書館辦理「國家圖書館南部分館暨國家聯合典藏中心委託設計暨監造技術服務競圖頒獎及簽約典禮」,頒發前5名優勝廠商之獎座及競圖獎勵金,同時與九典聯合建築師事務所進行簽約及交換約本儀式,相信本計畫未來能如期、如質的推動,使國家圖圖書館成為帶動臺灣知識經濟發展的領航角色。

 

 

 

 

擷取

 

First place_Design Description

 

From “library as a monument” to “rooms of knowledge”

BAF x CRA proposes for an open and transparent new learning environment of “rooms of knowledge” that defines the contemporary use of library as a less formal but interactive hub.

Library in a Town, Library as a Town

The concept of library as a town was inspired by the humbleness of the context while creating a “town” as part of the town fabric. The main programs of library, museum and repository are linked through the main axis connecting the N-S sides of the site bringing people in smoothly into this library town and hoping to be as seamless and effortless as possible to form an integral part of the community. Three main ideas drive the creation of this chance encounter: the integration with nature, the openness of learning and the “museumization” of the library.

 

To be One with Nature: the natural & the built

The trees are towering within the site and the golden shower tree boulevard is a landmark to community. We preserve almost 90% of trees on site while carefully insert the masses within the areas without trees. This site has an existing ecosystem of which we would like to preserve and we envision the built environment to coexist harmoniously with the natural environment.

 

To be an Open Learning Hub: the knowledge & the community

As a response to the new-age learning environment such as co-learning, open source data sharing and digital networking, we propose the future library as a hub of open learning platform and promote collaboration. The main lobby, also known as the “salon” will be an interactive flexible space for learning and events which redefine the traditional “see-the-books reading room” idea. We have designed “The Agora” under the solar canopy as a response to the hot and humid town to provide shade and harness energy. The space will be used publicly in any time of the day and for semi outdoor events overlooking the lush landscape.

 

To be a Living Museum: the physical & the digital

We feel there is a need to redefine the entire museum which this project call for rather than just the book museum. The curatorial of this museum take the theme of “Life of a Book”. The journey of a museum begins in the public main axis showcasing the Book-bot (ASRS- automated storage and retrieval system) while slowly entering into the museum quarter surrounded by trees. The museum loop includes peeping into the “behind-the-scenes” of books restoration, preservation and digitalization. 

 

From “library as a monument” to “rooms of knowledge”

BAF x CRA proposes for an open and transparent new learning environment of “rooms of knowledge” that defines the contemporary use of library as a less formal but interactive hub.

 

Library in a Town, Library as a Town

The concept of library as a town was inspired by the humbleness of the context while creating a “town” as part of the town fabric. The main programs of library, museum and repository are linked through the main axis connecting the N-S sides of the site bringing people in smoothly into this library town and hoping to be as seamless and effortless as possible to form an integral part of the community. Three main ideas drive the creation of this chance encounter: the integration with nature, the openness of learning and the “museumization” of the library.

 

To be One with Nature: the natural & the built

The trees are towering within the site and the golden shower tree boulevard is a landmark to community. We preserve almost 90% of trees on site while carefully insert the masses within the areas without trees. This site has an existing ecosystem of which we would like to preserve and we envision the built environment to coexist harmoniously with the natural environment.

 

To be an Open Learning Hub: the knowledge & the community

As a response to the new-age learning environment such as co-learning, open source data sharing and digital networking, we propose the future library as a hub of open learning platform and promote collaboration. The main lobby, also known as the “salon” will be an interactive flexible space for learning and events which redefine the traditional “see-the-books reading room” idea. We have designed “The Agora” under the solar canopy as a response to the hot and humid town to provide shade and harness energy. The space will be used publicly in any time of the day and for semi outdoor events overlooking the lush landscape.

 

To be a Living Museum: the physical & the digital

We feel there is a need to redefine the entire museum which this project call for rather than just the book museum. The curatorial of this museum take the theme of “Life of a Book”. The journey of a museum begins in the public main axis showcasing the Book-bot (ASRS- automated storage and retrieval system) while slowly entering into the museum quarter surrounded by trees. The museum loop includes peeping into the “behind-the-scenes” of books restoration, preservation and digitalization. 

 

網站連結-Bustler